Tai Chi in Qi Gong
Društvo Zmajev vodnjak Velenje

Aktualno Tekoče novice društva Zmajev vodnjak Velenje

POLETJE 2018/19

0 Komentarji
1713
8-10-2019

Pozdravljeni,

večina naših  Tai chi skupin je že pričela z redno vadbo.  Čez poletje  se je nabralo kar nekaj  fotografij  in novic, ki vam jih predstavljamo z rahlo zamudo, a so še vedno aktualne. Fotografijam naših skupin iz šolskega leta 2018/19 (na vseh fotografijah manjka kar nekaj članov), bodo kmalu sledile fotografije skupin, ki so že ali bodo pričele z vadbo. 

Tudi poletje ni minilo brez Tai chi-ja, saj so potekale vaje in predstavitve tudi v poletnih mesecih.

V nadaljevanju lahko preberete tudi intervju našega vodje Dušana Borovnika v Našem času (celoten članek najdete na koncu prispevka).  Za predstavitev našega dela je bila planirana  skupna vaja vseh skupin, vendar je zaradi dežja, dogodek v predvideni obliki odpadel. Je pa Dušanov intervju  naletel na ugoden odziv, ki se je odrazil  tudi v udeležbi na brezplačnih vajah v parku.

 V mesecu septembru smo Damjana, Andreja in Danica  sodelovale na prireditvi Velenje se predstavi in zanimanje za naše vaje je bilo dokajšnje.  Seveda je bil z nami tudi Dušan, ki je posnel nekaj dobrih fotografij za splet.

Dušan, Ana, Aleksandra, Maks, Vanja in Danica smo se udeležili tudi Tai chi vaje v Ljubljani ob svetovnem dnevu Tai chi-ja in Qi gonga v organizaciji Chen Shininga.

Ob tej priložnosti je Dušan prejel  diplomo Mednarodne zveze za zdravilni Qi gong za doseženi 2. Duan. Damjana, Aleksandra in Danica pa diplome za doseženi 1. Duan.

V letošnjem šolskem letu imamo poleg dogodkov, ki so odpadli zaradi slabega vremena,  planiranih  nekaj dodatnih dejavnosti, ki pa jih moramo pred objavo v Novicah še časovno uskladiti. 

Tudi vaši predlogi  in pripombe so vedno dobrodošli.

Veliko dobrih vaj, Danica

Prepis Intervjuja -  Dušan BOROVNIK z novinarko Tino Felicijan  - NAŠ ČAS, 18. 7. 2019 (original je v arhivu društva)

 Ko je Dušan BOROVNIK pred štirimi desetletji po treningu karateja opazil, da se je mojster umaknil in začel sam zase izvajati »splet počasnih gibov, fantastičnih in gracioznih«, ga je prizor prevzel. Takrat je prvič slišal za tai chi chuan – staro kitajsko »mehko borilno veščino, meditacijo v gibanju, način krepitve in sproščanja«, ki jo je karate mojster izvajal, da si je mehčal sklepe. »Pojasnil mi je, da karate zaradi hitrih sunkov in udarcev trdi sklepe in jih uničuje, tai chi pa jih zdravi«, se spominja Dušan, ki je nato začel raziskovati to veščino in obiskovati seminarje v tujini, saj je v Sloveniji ni poučeval še nihče. Naposled je Karate klub Velenje, ki je najstarejši v Sloveniji, leta 1994 začel prvi gojiti tudi tai chi. Ker se je zanimanje za vadbo tai chija povečevalo tudi pri širši množici, je Dušan – pionir tai chija na Slovenskem- ustanovil društvo Sivi žerjav, ki se je pred petimi leti, ko so člani prvič obiskali Kitajsko, preimenovalo v Zmajev vodnjak – po eni od vasi, ki je nanje naredila močan vtis.

Stari Kitajci, so splet gibov, namenjen podaljševanju življenja, izumili okrog leta 2700 pr.n.št. v času dinastije t.i. Rumenega cesarja. Takrat so to bile družinske skrivnosti, ki so se prenašale iz roda v rod. Veliko znanja pa so tudi zabeležili. »Znane so znanstvene raziskave, ki so nastale med 10. in 12. stoletjem. Z diagrami in komentarji kažejo, kako tai chi deluje na telo,« pravi Dušan in nadaljuje: »Skrivnost tai chija je v umirjenosti. Vsi gibi se izvajajo s sproščenim duhom in telesom, njihov cilj pa je izravnavanje nasprotja med jinom in jangom oziroma pozitivnim in negativnim. Če je chi (življenjska energija) uravnotežen, je človek zdrav, preveč ali premalo chija pa vodi v bolezen. Chi teče skozi telo po določenih poteh, imenovanih meridijani. Z vajami tai chija vzpodbudimo pretok življenjske energije po teh poteh in s tem polnimo oziroma praznimo določene dele telesa.« Ključno pri izvajanju tai chija pa je osredotočenje na gibe in pravilno dihanje, ob čemer lahko izklopimo okolico in odvržemo tegobe. Tako dosežemo notranji mir in omogočimo  nemoten pretok energije, je še povedal mojster borilnih in meditativnih veščin.

»Ljudje danes potrebujejo svoj mir. Potrebujejo energetsko obnovo telesa. Mladi so glede tega precej ozaveščeni«, je povedal Dušan in dodal, da se zanimanje za vadbo tai chija  pri nas nenehno povečuje, sodobni načini širjenja  informacij pa so pripomogli tudi k podiranju stereotipov o tej vadbi, ki je včasih izzvala hudomušne pripombe. Na Kitajskem pa tai chi izvaja staro in mlado. Tam so parki ob svitu polni ljudi,  ki izvajajo tai chi, pa tudi qi gong, druge borilne veščine, pojejo in plešejo, je navdušen sogovornik, ki v Zmajev vodnjak vabi  predvsem odrasle osebe, tudi starostnike in gibalno ovirane,  saj je vadba zelo prilagodljiva. V društvu pa poučujejo tudi qi gong, ki zahteva manj gibanja, a kljub temu spodbuja pretok energije in blagodejno vpliva  na telo in duha.

 

 

 

 

 

 

 

 

0.0
Zadnja posodobitev: -/-
Sorodne Novice: VPIS V ZAČETNI TAI CHI IN QI GONG TEČAJ 2018/19
poletje 2018/19

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..